FSD-info 2/2022 - Hälsningar från förbundshelgen

03.04.2022 kl. 18:24
De roliga och givande förbundsdagarna ligger bakom och i väntan på att våren ska börja på riktigt blickar vi nu framåt mot sångfesten.

Hej alla sångarsystrar!

 

Vårsolen skiner och dagarna ljusnar. Det betyder att sångfesten närmar sig och att vi snart får sjunga tillsammans igen. Förbundsdagarna i Tammerfors gav ett första smakprov hur det kommer att låta när vi alla stämmer upp tillsammans. Före det har kanske era körer egna vårkonserter på kommande. Så härligt att äntligen kunna sjunga tillsammans och att också få glädja vad vi hoppas blir en vältalig åhörarskara på våra framträdanden.

 

Förbundsdagen i Tammerfors 12-13.3.2022

Efter en lång tid av virtuella eller inga körövningar var glädjen stor när vi äntligen fick träffas i Tammerfors för att sjunga tillsammans. Många glada leenden och varma kramar utbyttes när damkorister från hela Svenskfinland träffade gamla bekanta och nya ansikten i lutherska församlingens utrymmen i centrala Tammerfors.

Förbundsdagarna inleddes traditionsenligt med Lystringssången innan deltagarna delades upp i altar och sopraner för att skilt öva damkörssångerna inför sångfesten med de olika dirigenterna. Glädjande många dirigenter var med i Tammerfors och det var värdefullt att få öva sångerna med de dirigenter som kommer att dirigera dem i Helsingfors. Till sist var det dags för alla stämmor att sjunga tillsammans. Vilken känsla när ett hundratal klingande damröster tillsammans stämde upp i dessa härliga sånger!

Kvällsfesten inleddes med en minikonsert av projektkören Exaudio under ledning av Hanna Kronqvist. Därefter sjöngs många sånger tillsammans från Damernas lilla svarta – en härlig kväll! Efter middagen avtackades de avgående styrelsemedlemmarna Veronica Svenskberg, Solveig Carlsson och Venla Repo. Personer som gjort anmärkningsvärda insatser för förbundet uppvaktades med gåvor. Till dem hörde bl.a. Hanna Kronqvist, Marika Esch och Amanda Henriksson för sitt digra arbete med att sammanställa sångboken Damernas lilla svarta. Ulf Långbacka och Petra Zilliacus tackades för sången Sjung, som Ulf har skrivit musiken och Petra har skrivit texten till och som kommer att sjungas på sångfesten.

På söndagen började vi med en genomsjungning av alla sångfestsånger innan Ulf Långbacka tog över för att öva Sjung med oss. Förbundsdagarna avslutades med årsmöte, där Karin Madsén och Tracey Nyholm invaldes som nya styrelsemedlemmar. Omvalda förbundsordförande Jenny Stenberg-Sirén tog å den nya styrelsens vägnar tacksamt emot många fina förslag på vad förbundet kunde göra för att tjäna sina medlemmar. Nästa år ordnas förbundsdagarna i Pargas med Pargas damkör som värdinnekör.

Styrelsen önskar att alla som deltog i förbundsdagarna ger respons på arrangemangen. Gå in på länken https://forms.gle/fMGMAH6WrpiZFYuW6 och berätta vad du tyckte om årets förbundsdagar.

Styrelsen för 2022

På förbundsdagarna i Tammerfors hölls Finlands svenska damkörsförbunds stadgeenliga årsmöte på söndag 13.3.2022. Jenny Stenberg-Sirén omvaldes till ordförande. Veronica Svenskberg från Östra Finland, Solveig Carlsson från Åland och studentkörernas representant Venla Repo från Lyran i Helsingfors avgick och som nya medlemmar invaldes Tracey Nyholm från kören Flera röster på Åland och Karin Madsén från Florakören i Åbo. Därtill består styrelsen av Emilia Etzell, Larissa Krook, Carina Nilsson, Heli Pakkanen och Anna Biström. Marika Esch deltar i styrelsemötena i egenskap av förbundsdirigent.

I följande nummer av Resonans, som utkommer den 12.4, har Venla Repos namn fallit bort bland dem som avgått och Emilia Etzells namn bland de nu sittande styrelsemedlemmarna. Vi beklagar att detta inte upptäcktes innan tidningen gick i tryck och att det således inte kunde korrigeras.

Ny medlemskör!

Vi välkomnar Madrigalen från Jakobstad som ny medlemskör i förbundet. Madrigalen är en 25-årig arbiskör som verkar i Jakobstad under ledning av Johan Tonberg och består av cirka 30 sångare i olika åldrar. Kören har en mångsidig repertoar som innehåller allt från sakral musik till svenska visor, pop och rock.

Körkompetens fortsätter på hösten

Körkompetens fortsätter inkommande höst. Mer exakta tidpunkter kommer senare. Följ med FSD:s sociala medier och webbplats för mer information.

Korta videor med sammanfattningar av teorikursen med Patricia Antman finns på www.fsd.fi - gå gärna in och ta en titt på dem!

Damernas lilla svarta: stämfiler
FSD:s musiknämnd beställer kontinuerligt stämfiler till sångerna i Damernas lilla svarta. Filerna samlas på en Google Drive och där finns bland annat många sångfestsånger, som det lönar sig att öva på. Är det någon sång ni önskar få stämfiler till? Här i så fall av er till Marika Esch (marika.esch@gmail.com).

Länk till stämfilerna: https://bit.ly/396NYiC

Damernas lilla svarta: videoprojektet

Vill också ni banda en video av en sång i Damernas lilla svarta? Nu är ett par körer på gång med inbandning av sånger och vi ser gärna att fler körer nappar på den här möjligheten. FSD betalar alltså ekonomiskt stöd till de körer som vill banda in en video av en sång i Damernas lilla svarta, för att synliggöra både sångerna och körerna. FSD kan också hjälpa till med att hitta samarbetspartner (filmare, klippare etc.), men kören behöver själv sköta planering och bokningar. Körerna får använda videorna hur de vill i sin egen verksamhet, och FSD lägger gärna ut dem på sin Youtube-sida och kan visa dem i olika sammanhang.

Styrelsen ansvarar för projektet och om ni har frågor kan ni mejla oss på  damkorsforbundet@gmail.com

Om ni vill ansöka om stöd för inspelning, ber vi er fylla i denna blankett https://forms.gle/Gnugak7Ley7wKy2R7

Vårhälsningar,
Styrelsen

Finlands svenska damkörsförbund

FSD Info 1/2024

FSD:s infobrev är för alla medlemmar!
11.05.2024 kl. 09:47

Händelsekalender

Ny funktion på hemsidan! Tipsa om ditt evenemang och vi sätter in det i kalendern.
04.01.2024 kl. 11:10

Förbundsdagarna 2024

Vi har samlat all info som rör Förbundsdagarna i en skild flik!
20.12.2023 kl. 19:01

FSD Info 5/2023

Hoppas att ni alla hinner varva ner lite innan jul! Julkonserterna som många körer håller den här tiden på året höjer julstämningen för många och har en viktig funktion i decembermörkret. Kom ihåg att anmäla er till styrelseträffen och till Förbundsdagarna 2024!
20.12.2023 kl. 11:18

FSD Info 4/2023

Nu när mörkret blir allt mer påtagligt hoppas vi att körsången kan fungera som ett ljus i tunneln. Det är igen dags för ett nyhetsbrev från förbundet. Vi har ännu tyvärr inga nyheter om den nya upplagan av Damernas Lilla Svarta, men direkt vi har mer information meddelar vi er.
12.11.2023 kl. 16:33

FSD Info 3/2023

Hoppas att ni har haft en skön och avkopplande sommar och är redo för hösten. Vi i styrelsen är i alla fall otroligt taggade för allt vad som är på kommande!
11.09.2023 kl. 11:22

FSD Info 2/2023

Årets andra nyhetsbrev innehåller info om bland annat Förbundsdagarna 2024 och stämfiler till Damernas lilla svarta.
07.07.2023 kl. 18:39

FSD Info 1/2023

I årets första nyhetsbrev presenterar vi styrelsen och verksamheten för 2023 samt berättar kort om förbundshelgen.
20.06.2023 kl. 10:09

Kallelse till förbundsmöte

Finlands Svenska Damkörsförbund rf:s medlemmar kallas till ordinarie förbundsmöte söndagen den 12.3.2023 kl. 12.00 på Hotell Kalkstrand, Strandvägen 1, i Pargas.
10.02.2023 kl. 20:49

FSD Info 3/2022

Årets sista infobrev är här. Här hittar du bl.a. info om förbundsdagarna i Pargas 2023.
12.12.2022 kl. 22:55

Körkompetens - Lär dig dra uppsjungning

Snart är det dags för den första regionala träffen i höstens Körkompetens: Uppsjungning i praktiken! Klicka på Läs mera och anmäl dig via länken senast måndag 3.10!
01.10.2022 kl. 15:09

FSD Förbundsmöte

Kallelsen till förbundsmöte 13.3.2022 kl.12.15 i Tammerfors
13.02.2022 kl. 21:01

FSD info 1 / 2022 - Förbundshelgen och Körkompetens

Nytt år och FSD:s förbundshelg närmar sig! Vi hoppas att vi kan ses i Tammerfors i mars, men före det hinner vi med lite Körkompetens i januari.
16.01.2022 kl. 18:28

FSD info 6 / 2021 - Förbundshelgen i Tammerfors

Vintern har nu anlänt till stora delar av landet och julen nalkas. Det är roligt att se att så många körer engagerar sig med julkonserter trots det utmanande läget. FSD har i november erbjudit en kurs i Körkompetens, där de medverkande under ledning av Nina Fogelberg fick lära sig om hur man kan planera och bygga upp uppsjungningar. Vi fortsätter på temat med praktiska kurser längre fram i projektet. Vi har också kavlat upp ärmarna och börjat planera nästa års förbundshelg på allvar.
07.12.2021 kl. 07:03

FSD info 5 / 2021 - Körkompetens!

Hösten har kommit igång och i och med det också körsången. Det är glädjande att se hur samhället småningom börjar återgå till en mer normal tid och att vi igen kan träffas. Så skönt och roligt att få sjunga tillsammans! Inom FSD ser vi också framåt och planeringen för nästa förbundsdag har satt igång. 
27.10.2021 kl. 12:07

Körkompetens kör igång!

Körsången har dessvärre inte kunnat klinga som vi velat senaste tiden men vi tar tillfället i akt och sparkar igång FSD:s nya projektet. Nu har du tillfälle att bekanta dig med musikteori och notläsning eller friska upp minnet, kom med på Körkompetens!
12.04.2021 kl. 10:00

Infobrev 3 / 2021 - Nya satsningar och hälsningar från förbundsdagen

Nu är förbundsdagen avklarad och det blev riktigt lyckat, även om det var annorlunda än tidigare år. Tack så mycket till alla som deltog! Körsången och gemenskapen har inte försvunnit någonstans, trots det här speciella året. FSD ligger inte och väntar på ”bättre tider” utan vi har massor med roligt på gång. Vi ser framåt med tillförsikt!
23.03.2021 kl. 11:15

Infobrev 2 / 2021 - Förbundsdagens program!

Det blir annorlunda i år men det blir en förbundsdag! Nu kan du anmäla dig, häng med den 13.3 och hör vilka planer FSD har för framtiden och dela tankar med andra sångarsystrar.
11.02.2021 kl. 12:42

Infobrev 1 / 2021 - Förbundsdagen online

När vi går in i det nya året är det fortfarande mycket som är osäkert. Pandemin kommer att fortsätta påverka körernas verksamhet och ännu kan vi inte träffas för att sjunga tillsammans. Vi hoppas ändå att 2021 kan bjuda oss på musikaliska upplevelser och att vi snart kan mötas igen.
31.01.2021 kl. 20:07

Damernas lilla svarta presenteras via videor

Vi har publicerat tre presentationsvideor om sångboken.
23.11.2020 kl. 11:32

Infobrev 6 - Vi tackar för det fina mottagandet!

Nu har alla som förhandsbeställt förhoppningsvis fått boken. Vi var väldigt glada över mottagandet, ca 90% av förbundets medlemmar förhandsbeställde boken. Kommentarerna om boken har också varit positiva och det är vi glada för!
09.11.2020 kl. 14:03

Damernas lilla svarta - här kan du köpa sångskatten.

Funderar du på att berika ditt bibliotek av damkörsnoter med en riktig pärla? Vi har lösningen, du kan köpa sångboken via FSSMF.
06.11.2020 kl. 20:15

Infobrev 5 - Nu är hon äntligen här!

Damernas lilla svarta har åkt iväg på sin första resa och är på väg till er, kära sångarsystrar! Om hon inte redan har anlänt, så dimper hon snart ner i postlådan hos er som valt det alternativet; för er som valt att plocka upp henne på FSSMF:s kansli vid G18, så väntar hon på er där.
26.10.2020 kl. 13:46

Förnyad webbplats!

Välkomna till FSD:s förnyade webbplats.
02.09.2020 kl. 16:44